Choď na obsah Choď na menu
 


Slovenská muzikálova tvorba

31. 1. 2016

Prvé pokusy o muzikál prichádzajú v 60.rokoch. Pri svojom vzniku mohol počítať len s jedným prameňom, keďže muzikál nadväzuje na operetu, a to operetnú tvorbu Gejzu Dusíka,
prvé muzikály však pochádzajú z americkej produkcie, keď sa na Novej scéne v Bratislave objavujú tituly ako My Fair Lady, Hello Dolly, či West Side Story.

Cyrano z predmestia : prvý skutočne pôvodný slovenský muzikál, ktorý vznikol v roku 1977,
autormi textov piesní sú Karol Peteraj a Ján Štrasser, hudbu napísali Marián Varga a Pavol Hammel, dej sa odohráva v mládežníckom klube,v hudobnej zložke autori vychádzajú z rockovej hudby.

Slovenské muzikálove filmy :

 Neberte nám princeznú
   - režisérom je Martin Hoffmeister
   - hlavné postavy stvárnili Marika Gombittová a Miroslav Žbirka
   Hrdinka príbehu Katka sa naozaj nemôže na nič sťažovať. Má dostatok všetkého, môže žiť bezstarostne, rodičia jej kúpia, na čo si len spomenie. A predsa... Katkini rodičia si vo víre povinností a záľub nenájdu čas na to najdôležitejšie – na vlastné dieťa. A Katku to, samozrejme, veľmi trápi.

Fontána pre Zuzanu 

-slovenská filmová trilógia Dušana Rapoša natočený podľa románu Eleonóry Gašparovej
v 1. časti okrem Vaša Patejdla, ktorý je autorom hudby, vo filme spevácky účinkujú aj Oľga Záblacká, Jožo Ráž, Robo Grigorov.
Hlavné postavy v druhej časti stvárnili Pavol Habera, Eva Vejmělková a Ibrahim Maiga – príbeh sa odohráva v prostredí  kamionistov a hudobného priemyslu.